Ski og løyper

Vingelen er blant de første stedene i Norge som har snø om vinteren, og det er ikke uvanlig at det er bra skiføre til langt uti mai inne i fjellet. 

På http://www.skisporet.no/ kan du se hvilke løyper som til enhver tid er kjørt med løypemaskin i området (søk på Tolga). Her er det blå swix og silkeføre stort sett hele vintersesongen. En oversikt over når de ulike løypene kjøres med løypemaskin, kan leses eller lastes ned her: Løypeplan for 2023/24. Tidlig i sesongen (ved lite snø), og ved kulde under -20, kjøres løyper kun med scooter, følg med på Plakattavla i Vingelen på facebook eller facebooksida for Vingelen idrettslag for oppdateringer.

Et godt utgangspunkt for skiturer i Vingelen er Skihytta, som av og til har servering til sultne skiløpere om vinteren. Sjekk åpningstider på nettsida til skihytta. Herfra har du et supert utgangspunkt for en flott skitur f.eks. rundløype på ca 5 km om Hundsjøen, rundløype på ca 7 km om Nystuvollen eller innover fjellet mot Langsfjellhogna og Storbekkbua. For de yngste er gapahuken «Appelsinhaugen» langs Hundsjørunden et flott turmål. Litt utpå våren er det også fint å gå innover mot fjellet til «Ølet» og ta en rast der i sørhellinga, ca 2 km hver vei.

Traséene som kjøres i Vingelen:
Lysløype (ca 5 km tur/retur), start ved Morabben/Vingelen Oppvekstsenter i sentrum.
Skihytta-Gruvvola (2,5 km), parkering ved Skihytta.
Sæteråsen: Nordvangen – Skihytta – Nystuvollen (15 km), start og parkering ved Nordvangen eller Skihytta.
Olabergrunden (7 km), start og parkering ved Olaberget.
Åsan: Aashaugvollen til Volsvangen (6 km), start og parkering ved Aashaugvollen.

Skigåere samlet på Appelsinhaugen
Gapahuken «Appelsinhaugen» er et fint turmål. Foto: Vigdis Aspelund
Skirunde rundt Hundsjøen. Foto: Hege Hovd


Har du fjellski kan du bare ta på skiene utenfor døra og gå rett opp på fjellet.

Vintertur til Bjønntjønnan. Foto: Katarzyna Gaust